Karikature Šćekić Gorana

 

 Glas Javnosti

U podeljenoj crnogorskoj javnosti vlada nepodeljeno mišljenje da je najbolji karikaturista u Crnoj Gori -  Goran Šćekić iz Vasojevića. Niko nije tako duboko i ozbiljno kao on prikazao stanje u Crnoj Gori i gotovo ga statistički, iz dana u dan, pratio svojim karikaturama uz svagda prisutnu dozu humora

Protojerej mr Velibor Džomić
Glas javnosti 24.12.07
-----------------------
 Dnevnik Slobodna Evropa
Tek kasno naveče stižem da pregledam novinske naslove i pročitam tekst Balše Brkovića. Jedino što se njegovim kolumnama može dodati su karikature Gorana Šćekića.

Mladen Bojanić, predsjednik Odbora direktora Investicijskog fonda Aktiva Integra
Dnevnik Slobodna Evropa
24.12.07
-----------------------
Dnevna novina Dan
Obožavam i karikature Gorana Šćekića, jer me uvijek jutro nasmiju - kaže Božo Mijušković. Naš vjerni čitalac
-----------------------
Dnevni list Pobjeda

Povodom 19. decembra, Dana oslobođenja Podgorice, večeras u 19 sati u Likovnom ateljeu Stara Varoš biće održano književno veče. Radove će čitati: Janko Vujisić, Veljko Rajković, Veselin Brnović, Ratko Brković, Branislav Brković, Đorđije Ojdanić, Milutin Vujisić, Čedo Lješević, Jovaš Stanišić, Jasmina Milikić, Ilija Kapičić, Milutin Ljumović i Nikola Vujović .
U programu učestvuje poznati karikaturista Goran Šćekić.
Pobjeda 12 dec 07

GORAN ŠĆEKIĆ GOST AMERIČKOG AMBASADORA RODERIKA MURA Goran Šćekić kod Roderika Mura Karikaturista Goran Šćekić i ambasador Sjedinjenih Američkih Država u Crnoj Gori Roderik Mur imali su u ambasadi SAD 21.04.2010. godine neformalan susret. Goran je poklonio američkom diplomati knjigu svojih karikatura i saznao da ambasador redovno prati njegov rad.
- Svakoga dana obavezno propratim karikaturu na stranici Periskop u "Danu". Nasmijem se i dobijem informaciju - kratko i šarmantno je prokomentarisao gospodin Mur.
Karikaturista Šćekić je upoznao ambasadora sa svojim dosadašnjim aktivnostima, stripu koji objavljuje u Reviji D, planovima da u SAD predstavi svoje karikature o mentalitetu i običajima građana Crne Gore i projektima koje trenutno razrađuje.
- Ambasador je iznenađen da sam pored dvadesetak samostalnih izložbi u zemlji i inostranstvu odradio još neke aktuelne kampanje - borba protiv pušenja i za jubilej Advokatske komore. Interesovao se i za moju posvećenost avio-modelarstvu - kaže Šćekić.
U po svemu podijeljenoj crnogorskoj javnosti nepodijeljeno je mišljenje da je Šćekić najbolji karikaturista u Crnoj Gori.
- Umjetnik mora zadržati nezavisnost i kritički gledati na vlast, ne dodvoravajući se nikome. Nadam se da moje karikature, bar na trenutak, mogu da vrate osmijeh  - kazao je Šćekić.
Goran je jedan od rijetkih umjetnika koji se od svojih početaka u svijetu karikature, kretao izdvojenom stazom. Često posutu trnjem, oivičenom zlobom i zavišću. No, on se nikada nije takmičio sa drugima, nego sa samim sobom.
Beskrajno, dosljedno vjerujući u nepobitnost svog stvaralačkog poriva, kormilario je, isključivo, po pulsu sopstvenog kreativnog bića. Zato 1999. godine, i prekida saradnju sa svim medijima pod patronatom države i prelazi u Dnevni list "Dan". Slobodan i nesputan formira svoj `autentični rukopis` ne dozvoljavajući da njegov stil ograničava bilo ko.
Goran Šćekić je tu da progovori umjesto nas, ali i u ime onih čija je ćutnja vječna. Karikature ovog "majstora" djeluju kao anatomski pogled na svijet. One su naša savjest, vjerovanje, duboke tajne, odraz u ogledalu onda kad smognemo snage da pogledamo sami sebe i oko sebe.
 
Nasmijao 300 duša
 

NA PROSLAVI 15. ROĐENDANA SRPSKOG SAVEZA U HALMSTADU U ŠVEDSKOJ UČESTVOVAO I KARIKATURISTA "DANA" GORAN ŠĆEKIĆ
Nasmijao 300 duša
 
Na proslavi 15. rođendana Srpskog saveza u švedskom Halmstadu, pored uglednih kulturnih radnika iz Srbije i Republike Srpske, učestvovao je i karikaturista "Dana" Goran Šćekić. On se predstavio u okviru umjetničkog programa proslave, u društvu slikara Miše Brankovića i etno-grupe "Tradicija" iz Pančeva. Naš dugogodišnji saradnik je prikazom svojih britkih karikatura oduševio i zasmijao brojne goste i zvanice. Branković se predstavio uljima na platnu sa hilendarskim motivima, dok je grupa "Tradicija" sve začinila izvornom muzikom.
Uz Šćekića gosti na rođendanskoj proslavi Srpskog saveza u Halmstadu bili su i prvakinja srpskog glumišta Rada Đuričin, Slobodan Reljić, glavni urednik „NIN"-a, Olivera Jovićević sa RTS-a, autor emisije „Upitnik" i Marko Lopušina iz „Nedeljnog telegrafa".
Osim druženja, kazao je Šćekić, gosti i učesnici proslave, kojih je bilo više od 300, imali su priliku da posjete crkveno imanje
u selu Bejker, nadomak Halmstada, te susretnu se sa vladikom Dositejom, koji ih je upoznao sa planovima izgradnje novog srpskog manastira u Švedskoj. Takođe, Šćekić, Đuričin i ostali su prisustvovali bogosluženju u Halmstadu, a posjetili su i hram svetog Vasilija u Helsinborgu.
Učesnike programa pozdravio je predsjednik Saveza Nikola Janić, koji je rekao je da "svi nosimo patriotizam i da ne treba nikoga izdvajati". Govoreći o S
avezu on je istakao da je riječ o instituciji koja okuplja sve Srbe koji čine članstvo ove organizacijei da mu čini čast što je na njegovom čelu. Obraćajući se zvanicama i gostima iz rodnog zavičaja Janić je konstatovao da se članstvo Saveza svakodnevno bori za interes Srba koji žive u Skandinaviji, kao i sunarodnika u srpskim maticama. Kako je istakao Šćekić, gosti su velikim aplauzom nagradili sve što je ova organizacija uradila za 15 godina.
U divnoj atmosferi finalni dio programa je pripao folklornoj grupi „Krajišnik", koja je izvela splet srpskih narodnih igara. Mladi Srbi rođeni u Švedskoj igrom, kazao je naš karikaturista, podigli su zvanice i goste na noge, koji su im dugo aplaudirali.

S.Ć.

Tradicionalni doček

Po riječima Gorana Šćekića, lijepo je bilo biti Srbin 3. novembra u Helsimborgu. Učesnike i goste proslave na vratima kluba "Kraišnik" dočekivali su mladi Srbi u narodnoj nošnji sa pogačom i solju, a vrijedne domaćice vrućom ginbanicom. Domaćini proslave bili su Nikola Janić, predsednik Srpskog saveza i Srđan Mladenović, predsednik Saveza srpske omladine.
Skupu se obratio i Generalni konzul Rusije David Mnatsakanyan, prota Dragan Predić iz Helsinborga je blagosiljao proslavu i u ime vladike Dositeja čestitao jubilej. Prikazan je i film o Srbima
u Sandžaku
--------------------------------
 Ambasador Njemačke u Crnoj Gori  
dr Tomas Šmit,
    otvorio izložbu karikatura

Izuzetno veliko interesovanje crnogorske javnosti izazvala je izložba karikatura crnogorskih i njemačkih autora postavljena u Kuslevovoj kući u Podgorici. Izložba koja nosi naziv "Kompresija-De Presija" može se pogledati još danas. Postavku čine radovi Gorana Šćekića, Dragomira Đukića Čarlija, Mirka Zulića, Boška Odalovića, Simona Vučkovića i Dušana Gađanskog, kao i njihovog njemačkog kolege Klausa Štutmana. Crnogorski autori najčešće objavljuju svoje "crtane komentare" u Dnevnim novinama "Dan", "Vijesti" i nedjeljniku "Monitor". Ujedno ovi mediji su zajedno sa Ambasadom SR Njemačke u Crnoj Gori organizovali prezentaciju karikatura. Izložba je imala i takmičarski karakter jer su posjetioci mogli da glasaju za najbolju karikaturu. Oni koji su tu "priliku" propustili mogu to učiniti danas do 20 časova kada se zatvara izložba.
Otvarajući izložbu, dr Tomas Šmit, njemački ambasador, naglasio je da su karikature važan element modernog, demokratskog društva.
- Često, ali ne uvijek, karikature imaju neku političku namjeru. One mogu da opeku političke neistomišljenike. One mogu da otkriju slabosti. One mogu da osude dvostruki moral. One mogu da demaskiraju aroganciju. Ponekad, one mogu i da uvrijede. A izvučene iz konteksta, one mogu prouzrokovati i štetu. Ovo je tačka koja im je zajednička sa nekim naslovima članaka u crnogorskim novinama - kazao je ambasador Šmit ističući da, s druge strane, karikature jesu i instrument opuštanja.
- U nekoj situaciji karikature mogu da eliminišu tenzije. One su stvorene da nas natjeraju da se zamislimo. I više od toga, da nas zasmiju, prije svega zajedno sa drugima, jer smijeh je iznad svega ljudski - istakao je dr Šmit. Njemački ambasador je iznio i interesantnu ocjenu o smislu za humor koji ispoljavaju Crnogorci.
- Karikature naročito dobro pristaju Crnogorcima. Čini mi se da naročito dodiruju simpatične osobine crnogorskog duha - sposobnost da se smiju sebi samima - rekao je dr Šmit, pritom ističući zadovoljstvo što je njemačka Amabasada uspjela na ovoj izložbi da "objedini" medije različitih profilacija.
Karikature mogu da smjeste duga razmišljanja u orahovu ljusku - u jednostavnu sliku pretjeranog izraza - istakao je dr Šmit.
Zadovoljstvo izložbom i učešćem na njoj ističu i crnogorski karikaturisti Goran Šćekić i Dragomir Đukić Čarli, kao i činjenicom da je jedan od organizatora Ambasada SR Njemačke.
- Naročito sam zadovoljan činjenicom da je Ambasada Njemačke organizovala izložbu karikatura sa kritičkom porukom i pozadinom. Gužva na otvaranju pokazala je kolika je zainteresovanost građana, za razliku od državnih medija i ljudi iz državnih struktura. Drago mi je što je dr Šmit uspio da spoji tri medija sa različitim koncepcijama. Takođe, mislim da smo pokazali i kvalitet karikatura - rekao je Šćekić.

  Dnevna novina Dan   14. dec 2007 g
 

Najuspješnija karikatura izložbe
"KOMPRESIJA-DE PRESIJA" Gorana Sćekića

Da karikature naročito dobro pristaju crnogorcima pokazao je i rezultat glasanja na podgoričkoj izložbi "Kompresija- De presija" gdje je najviše "listica" dobio rad Gorana Sćekića, karikaturiste "Dana" pod nazivom "Crnogorac i Karla del Ponte".


- Na izložbi karikatura koju je organizovala Ambasada Savezne republike Njemačke učestvovao sam sa tridesetak karikatura. Iskreno, iznenadila me je reakcija na pobjedničku karikaturu, sa obzirom da je bio izložen veći broj aktuelnih ostvarenja koja karakterišu našu svakodnevnicu. Posebno mi je drago da je ova karikatura pobjedila baš na ovoj izložbi, što ukazuje da narod, odnosno posjetioci izložbe, na sud u Hagu gledaju kao na politički sud sa kojim se treba šaliti i kritikovati pa i kroz karikaturu.

Na otvaranju izložbe, u Kuslevovoj kući, u Podgorici, ambasador Njemačke Tomas Smit, primjetio je da je cilj karikature da nas najteraju da se zamislimo. I više od toga. Treba da nas zasmiju, prije svega zajedno sa drugima, jer smijeh je iznad sve ljudski. Čini mi se da naročito dodiruju simpatične osobine crnogorskog duha, sposobnost da se smiju sebi samima- rekao je tom prilikom Ambasador dr. Smit.

Izuzuetno veliko interesovanje crnogorske javnosti izazvala je ova izložba.
O uspješnosti izložbe, svjedoči i činjenica da su organizatori morali dodatno da štampaju katalog i liste za odabir najbolje karikature, potvrdila je Dagmar Smit, zamjenica Njemačkog Ambasadora.

Našeg karikaturistu Gorana Šćekića nakon ovog, ne malog priznanja, očekuju izložbe u Njemačkoj, u provj polovini ove godine u organizaciji Srskog saveza iz Švedske i gospodina Nikole Janića. A u toku je planiranje i organizovanje izložbe u Berlinu koju organizuje ambasada Njemačke iz Podgorice.

B.Ss

5.1.2008.

 

 

 

 

 

 

 

 
 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

he

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

https://karikature-scekic.tripod.com/    

http://www.ace.users.cg.yu

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

http://www.ace.users.cg.yu